2010. augusztus 23., hétfő

K betűs lapbook

Újabb betűs lapbook. Ezúttal a K betűt dolgoztuk fel. Már voltak kész anyagok hozzá, ezer köszönet Juditnak érte, sokat ő készített belőle.

A kezdőlapon kéznyomattal egy kaktuszt festettünk, majd Réka kirakta a K-k betűket elemekből és ráragasztotta.



És a belseje: nagyság szerinti sorbarendező, alakzatok párosítása, egy kis montessoris feladat - köröket nagyság szerint rendezni, puzzle, találós kérdések, K-k szétválogatása, matematikai feladatok, kesztyűk párosítása, árnyékos feladat, memória K-k betűkkel, k hanggal kezdődő képek kiválogatása, ún. építkezés, katica összerakó.









Készítettem a lapbook hátlapjára egy borítóféleséget, ide tettem bele a feladatlapokat. Nagyon sok játék volt, nem akartam ezekkel is a helyet foglalni a könyvben.




2010. augusztus 20., péntek

Helymeghatározós játék

Már régen készítettem ezt a játékot, a helymeghatározás (előtte, mögötte, alatta, stb.) gyakorlására szolgál. A kártyákat kell szétválogatni és csoportokba rendezni. Rékának nagyon fárasztó volt ez a játék, keverte az alatta, meg a benne fogalmát. Nem is csoportosította az összes kártyát. Bár, ahogy látható, jó sok van belőle. Legközelebb kevesebbet rakunk ki, hátha majd úgy be is fejezi.
Innen letölthető és további ötletek is meríthetők a játékhoz.

2010. augusztus 5., csütörtök

Számolás 100-ig


Még mielőtt valaki megbotránkozna, hogy mit csinálok én egy 4 éves gyerekkel, ez egy másik gyerkőc munkája, aki hetente kétszer jár hozzánk tanulgatni. 100-ig gyakoroltunk számolni, benégyzethálóztam egy lapot, ő pedig rakta az ujjlenyomatait és számolt. Minden sor végén odaírta a tízes többszörösöket.

2010. augusztus 3., kedd

Arcjáték

Ez a játék lassan két éve megvan már, és a kezdeti lelkesedés után belekerült a dobozunk mélyébe. Rékát egyáltalán nem érdekelte. Akárhányszor ajánlottam neki e játékot, mindig félredobta. Ám a napokban megtört a jég. Ő maga hozta, hogy ezzel játsszunk. És ne a kicsikkel, hanem a nagy fotókkal. Kiválogattuk a lányokat, majd a fiúkat a megfelelő lányra raktuk, közben utánoztuk is őket. Rékának már jól mentek a grimaszok, fintorok. Aztán elővettem a színes gumikat, vágtam egy grimaszt, azt Rékának meg kellett keresnie és rádobnia a gumit. Majd ő vágta a grimaszt és én dobtam a gumit. Amikor már mindegyik fiún volt gumi, és még mindig nem untuk meg a játékot, akkor elkezdtünk szlovákul játszani. Tegye a gumit a szemére, fülére, hajára, orrára. Olyan mókásan néztek ki a fiúk, hogy aztán szemüveget vagy fülbevalót csináltunk nekik gumiból. A testrészeken kívül gyakoroltuk a színeket is. Ekkor unta meg Réka a játékot, épp jókor, mert már hirtelen kezdtem kifogyni az ötletekből.

Ha belegondolok, nagyon is hasznos volt ez a játék, egy csomó mindent gyakoroltunk vele.



Ha elég ügyesek vagytok, akkor picasa oldalon megtaláljátok a játékot.

ABC vonat

Nagyon jót játszottunk ezzel az ABC vonattal (a játékot Judit készítette, nagyon nagy köszönet érte :))). Abba a vagonba rakjuk a képeket, amelyik hanggal kezdődik a képen látható tárgy. Réka most mindent "olvas", sorolja a betűket a saját készítésű, direkt az ő olvasás tanítására szánt könyvekből. Itt találhattok ilyen jellegű könyveket: Török és a tehenek, Iciri-piciri, A tücsök és a hangyák, Jancsi és Juliska, Vakond a sivatagban.
Ezzel a vonatos játékkal ki tudtam szűrni azokat a betűket, amelyeket még nem ismer.

Mivel nagyon tetszett Rékának a "játék", ezért folyamatosan gyűjtöm a plusz képeket. Remélem egyszer készen leszek az egész abc-vel.